Paul, Florence, Sam en Famke

Verhalen van de familie Cammaert-de Bruin

Eerste schooldag Sam + Famke vier jaar

with one comment

IMG_9069

Afgelopen dinsdag had Sam zijn eerste schooldag. Het Duitse schoolsysteem lijkt een beetje op het systeem toen wij in Nederland nog klassen hadden i.p.v groepen. De Duitse eerste klas is dus vergelijkbaar met de tegenwoordige Nederlandse groep 3. Tot nu toe ging hij naar de KiTa (Kindertagesstätte, ook wel bekend als Kindergarten) waar hij het afgelopen jaar in een Vorschuljahr werd voorbereid op de eerste klas.

In Duitsland wordt de eerste schooldag veel groter dan bij ons gevierd met een zogenaamde Einschulung. Daarbij zijn naast de ouders vaak ook de grootouders en/ of ooms en tantes aanwezig. Op school was er een welkomstceremonie met een klein toneelstukje van ouderejaars en na hun eerste les mochten de kinderen de cadeau’s uit hun kegelvormige Schultüte uitpakken. Voor ons en opa Peter en oma Renske een hele belevenis.

Verder gaat Famke natuurlijk ook als een speer. Onze kleine dame vierde afgelopen vrijdag met haar vriendjes en vriendinnetjes haar vierde verjaardag. De eerste (kinder)makeup-set en barbie poppen zijn het huis ingekomen.

Kleine jongens en meisjes worden groot…

Written by pcammaert

September 3, 2015 at 15:43

Posted in Uncategorized

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] augustus had Famke haar eerste echte schooldag. Zoals we drie jaar geleden bij Sam beschreven, gaan kinderen in Duitsland pas op hun zesde echt naar school. Daarvoor gaan ze naar wat in […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: