Paul, Florence, Sam en Famke

Verhalen van de familie Cammaert-de Bruin

Advent en Sinterklaas 2016

leave a comment »

DSC03816

Nu wij ons klaarmaken voor kerst, is het de hoogste tijd om terug te kijken op de adventstijd. In Duitsland ist dat een groots gebeuren. Bijna iedereen heeft thuis een adventskrans waarop iedere zondag een extra kaars aangestoken wordt. In Nederland hadden wij die niet, maar hier doen we vrolijk mee. Op school bij Sam worden er iedere maandag in de aula adventsliedjes gezongen en zowel bij Famke in de Kita als bij Sam op school worden er koekjes gebakken. Het kinderkoor had een optreden met adventsliederen. In winkels wenst het personeel je op zaterdag “einen schönen vierten Advent”. Last but not least hebben alle kinderen een of soms meerdere adventskalenders. Een erg warm gebeuren.

Misschien zoeken de Duitsers een vervanger omdat ze Sinterklaas niet kennen. Na ja, ze kennen Sinterklaas wel -hij heet hier Sankt Nikolaus- maar zo´n beetje alles wat bij ons Sinterklaas maakt, ontbreekt hier: geen intocht, geen zwarte pieten, geen pakjesavond, geen chocoladeletters, geen pepernoten. Heel sneu voor kleine kinderen allemaal.

Om alle kinderen in de omgeving jaloers te maken hebben wij drie keer Sinterklaas gevierd. Één keer met de Nederlandse vereniging, één keer op de Nederlandse school en één keer met de familie in Nederland. Sam heeft zijn pepernoten natuurlijk op school gedeeld met al die zielige Duitse kindertjes.

En dan is een paar weken geleden ook nog de Elbphilharmonie bij ons om de hoek eindelijk geopend. Daar moeten alle lezers absoluut (nog) een keer voor naar Hamburg komen! De bouw van de Elbphilharmonie heeft nogal wat tegenslagen gekend. De twee belangrijksten zijn klassiekers: de bouwkosten bedroegen in plaats van de oorspronkelijke 77 miljoen Euro uiteindelijk dik het tienvoudige: 789 miljoen Euro. Ten tweede werd het complex met zes jaar vertraging opgeleverd (2016 i.p.v. 2010). Maakt allemaal niet uit want het is een geweldig pand geworden. Vanaf het gratis toegankelijke plaza op de de achtste verdieping heb je op 37 meter hoogte een geweldig 360-graden uitzicht op de stad.

Written by pcammaert

December 21, 2016 at 20:14

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: